Food op het witte doek

Zes foodfilms die iedereen gezien moet hebben. Restaurants, winkels en de foodindustrie vormen al sinds mensenheugenis een belangrijke inspiratiebron voor film- en documentairemakers. Foodvisie zet zes voorbeelden op een rijtje van films uit heden en verleden die iedere foodprofessional gezien moet hebben.

Foodfilms_181
De klassieker

Titel: L’aile ou la cuisse
(Wie dan leeft, wie dan zorgt)

Genre: speelfilm

Hoofdrollen: Louis de Funès, Coluche, Ann Zacharias

Regie: Claude Zidi

Jaar: 1976

Plot: Louis de Funès speelt Charles Duchemin een culinair recensent met zijn eigen restaurantgids die probeert zijn zoon in te wijden in het familiebedrijf. Die wil echter juist clown in het circus worden. De twee krijgen een sterke band door de strijd tegen de massaproductie van voedsel.

Waarom kijken:
Niet alleen prima rollen van Louis de Funès en Coluche als vader en zoon, maar vooral ook een satire over het verschil tussen de Franse en de Amerikaanse eetcultuur vanuit een Frans perspectief.

Foodfilms_182
De recensent

Titel: City of Gold

Genre: documentaire

Hoofdrollen: David Chang, Roy Choi, Jonathan Gold

Regie: Laura Gabbert

Jaar: 2016

Plot: Food writer Jonathan Gold van de Los Angeles Times won een Pulitzer Prize voor zijn recensies waarin hij altijd op zoek is naar verborgen multiculturele juweeltjes. Daarmee levert hij een bijdrage aan de veranderende foodcultuur in de Verenigde Staten.


Waarom kijken:
De klassiek getrainde cellist Gold is een fascinerende man met een unieke methode. Zijn rondleiding door de culinaire spelonken van Los Angeles wekken reislust op.

Foodfilms_183
De aanklacht

Titel: Fed Up

Genre: documentaire

Hoofdrollen: Michele Simon, Katie Couric, Bill Clinton

Regie: Stephanie Soechtig

Jaar: 2014

Plot: Van de producten die in Amerikaanse supermarkten worden verkocht, bevat 80 procent toegevoegde suikers, zo wordt gemeld in een documentaire over de obesitasepidemie. Daarin wordt de mythe ontkracht dat afslanken een kwestie is van wilskracht.


Waarom kijken:
Documentaire geeft een duidelijk inzicht in de manier waarop de foodindustrie consumenten aanzet tot de consumptie van te veel en verkeerde calorieën. Veel schokkende statistieken, zonder te vervallen in clichés.

Foodfilms_184
De culinaire reis

Titel: The Trip

Genre: mockumentary

Hoofdrollen: Steve Coogan, Rob Brydon

Regie: Michael Winterbottom

Jaar: 2010

Plot: Twee Britse komieken krijgen van een zondagskrant de opdracht om een artikel te schrijven over eten in het noorden van het Verenigd Koninkrijk. Dit leidt tot allerhande verwikkelingen, onderlinge rivaliteit en een reeks fantastisch uitziende gerechten. De acteurs spelen een fictieve versie van zichzelf.


Waarom kijken:
 Twee begaafde komieken nemen het tegen elkaar op tegen de achtergrond van culinair en landschappelijk genot. De imitaties van de stemmen van figuren als Sean Connery en Michael Caine zijn hilarisch, maar de film heeft ook drama en gerechten die doen watertanden. De vervolgfilm The Trip in Italy is ook bijzonder de moeite waard.

Foodfilms_185
De Nederlander

Titel: Sergio Herman: Fucking perfect

Genre: documentaire

Hoofdrollen: Sergio Herman

Regie: Willemiek Kluijfhout

Jaar: 2015

Plot: Documentaire over het besluit van Sergio Herman om het roer om te gooien in zijn leven. Hij sluit zijn driesterrenrestaurant en gaat een heel nieuw restaurant opzetten. Documentaire gemaakt voor de Nederlandse televisie die hoge ogen gooide op internationale filmfestivals.


Waarom kijken:
 Intiem portret van een gepassioneerde chef-kok. Geeft niet alleen een duidelijk beeld van zijn perfectionisme in de keuken, maar ook van andere aspecten van zijn leven.

Foodfilms - nr 6
De cultuurclash

Titel: The Hundred-Foot Journey

Genre: speelfilm

Hoofdrollen: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal

Regie: Lasse Hallström

Jaar: 2014

Plot: Een Indiase familie moet vluchten en komt terecht in een klein Frans dorpje. Recht tegenover een klassiek Frans restaurant wordt een Indiaas restaurant geopend. De clash van twee eetculturen groeit langzaam uit tot iets moois.


Waarom kijken:
 Helen Mirren speelt de sterren van de hemel als eigenaresse van een toprestaurant wiens leven wordt verstoord door een geweldige, maar luidruchtige Indiase familie. Onderhuids is er de tegenstelling tussen de Indiase kruiden en de Franse sausen die langzaam wordt overwonnen.

Foodfilms

13/23
Loading ...