Chef-kok in Nederland 
De wereld van Ron Blaauw

 

Geen chef-kok in Nederland is bij zoveel verschillende restaurants betrokken als Ron Blaauw - althans geen chef verbindt zo nadrukkelijk zijn naam aan zoveel verschillende restaurants. Van Amsterdam tot Nijmegen staat Blaauws naam op de luifel.

 

Welkom in de wereld van Ron Blaauw...

Inschrijven 
Foodvisie Event

Ron Blaauw  is één van de sprekers tijdens het Foodvisie Event op 27 juni op de High Tech Campus in Eindhoven.

Bekijk het programma

Inschrijven Foodvisie Event


Ron Blaauw

Hoe het begon

Zijn eerste kennismaking met de horeca was een vakantiebaantje als afwasser bij Petit Nord, een restaurant in Hoorn met drie sterren. ANWB-sterren wel te verstaan. ‘Ze serveerden huzarensalade uit emmers, gebakken aardappelen en Russische eieren’, zegt Blaauw over die tijd.

 

1983
Stage La Ciboulette

In 1983 liep hij stage bij La Ciboulette in Kwadijk waar hij zijn ogen uitkeek. Ze maakten alles zelf en alles was vers. Het was voor het eerst dat ik in aanraking kwam met écht eten.’

Ron Blaauw_128

1984

Leerling-kok De Kerstentuin

In 1984 begon hij als leerling-kok bij De Kersentuin in Amsterdam, waar Jon Sistermans chef was. ‘Het was hét restaurant van de stad, en een voorloper in de Nouvelle Cuisine. De hele zaak zat vol met jetset: criminelen, bekende Nederlanders en filmsterren uit het buitenland, dus wilde ik er per se werken. Ik ging er heen, wachtte in een hoekje totdat iemand mij te woord zou staan en ging pas weer weg, uren later, toen ze mij hadden aangenomen. De hiërarchie was er afgrijselijk, bovendien lieten ze mij alle kutklussen doen en zakte ik voor mijn praktijkexamen. Maar ik hield vol en werkte mij langzaam op.’

 

1989

Souschef bij De Kersentuin

In 1989 werd Blaauw souschef bij De Kersentuin in Amsterdam, een jaar later kreeg hij het aanbod chef-kok te worden in restaurant Aujourd’hui. Ron Blaauw is dan 23. ‘Ik probeerde van alles uit, ook dingen uit de Aziatische keuken, en mengde die met de Franse. Al snel liep het storm, kwamen de reclamehotshots en televisiemensen en stonden we opeens op nummer 29 in Lekker.’

1995

Chef-kok bij 't Jagershuis:

In 1995 maakt hij de overstap naar Ouderkerk aan de Amstel, waar hij chef-kok en directeur wordt bij 't Jagershuis.

1999
Restaurant Ron Blaauw

Na 4 jaar gaat in 1999 een droom in vervulling: een eigen zaak, die hij heel bescheiden zijn eigen naam geeft. Restaurant Ron Blaauw krijgt in 2004 de eerste ster en twee jaar later de tweede. In 2010 behaalt Blaauw de titel SVH Meesterkok.

2011
Restaurant Ron’s Vis van de dag

Als in 2011 de klad in Ouderkerk begint te komen en Blaauw er even klaar is, verhuist hij zijn sterrenrestaurant naar Amsterdam. In het pand wat hij achterlaat start hij restaurant Ron’s Vis van de dag.

Ron Blaauw_127

Voormalig restaurant in Ouderkerk.

Ron Blaauw_130

2013
Restaurant Ron Gastrobar

In 2013 verandert Blaauw naam en concept van zijn restaurant: Ron Gastrobar. Losse laagdrempelige sfeer en geen menu van voor-, hoofd- en nagerechten maar kleine gerechten op tussengerechtformaat voor €15 per stuk. Een trendsetter.

2014

The Fat Dog:

In 2014 omarmt Blaauw wederom een nieuwe trend: het verculinairiseren van een fastfoodproduct. Hamburgerrestaurants openen links en rechts, maar andere sterren uit het fastfoodfirmament blijven in Nederland wat achter. Dus ontwikkelt Blaauw The Fat Dog, een single productrestaurant dat focust op hotdogs. Het concept is losjes gebaseerd op het Londense Bubbledog, waar hotdogs en champagne de hoofdrol spelen. In Amsterdam zijn het hotdogs en gin-tonics.

2015

Gastrobar Oriental:

Halverwege 2015 opende hij Gastrobar Oriental, ook in Amsterdam, en later dit jaar moet in Ouderkerk Gastrobar Indo openen.

Huidige restaurants
 
 • On Fifth, 2012, Amsterdam
 • Ron Gastrobar, 2013, Amsterdam
 • Pasta e Basta tuned by Ron Blaauw, 2013, Amsterdam
 • Ron Gastrobar Oriental, 2015, Amsterdam
 • Ron Gastrobar Indo, 2016, Ouderkerk aan de Amstel
 • Bridges inspired by Ron Blaauw, Amsterdam
 • Central Park by Ron Blaauw, Voorburg
 • Franchise hotdogformule The Fat Dog, Amsterdam
 • Bistrobar Berlin, 2016, Nijmegen

Voormalige restaurants

 • Ron Blaauw Restaurant (1999 - 2013)
 • Palazzo (2005 - 2009)
 • Ron’s Vis van de dag, Ouderkerk (2011-2012)
 • Adviserende rol restaurant Stedelijk Museum (2012)
  Onder de vlag van HME (2005 - 2012):
 • Sophia, Amsterdam (2008-2009)
 • 't Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht (2008 - 2012)
 • Groot Paardenburg. Ouderkerk aan de Amstel (2007 -
 • Brasserie Keyzer, Amsterdam (2008 - 2011)
 • 't Bonte Schort, Aalsmeer (2008 - 2011)
 • De Eendracht, Abcoude
 • L’Entrecote, Den Haag

Adviseur

Het Stedelijk, Amsterdam Arena ...

Ron Blaauw is ook al jaren actief als adviseur, de laatste jaren zelfstandig. Een van de eerste plekken waar hij als zelfstandige werkt, is in 2012 het AmsterdamseStedelijk Museum, wat hij tijdelijk adviseert, gevolgd door een restaurant op de vijfde verdieping van de Amsterdam Arena. Dat start als Blaauw on Fifth, maar intussen zijn ook andere chefs erbij betrokken en heet het On Fifth. Al snel volgen Bridges inspired by Ron Blaauw in het Amsterdamse vijfsterrenhotel Sofitel Legend The Grand en in 2013 Pasta e Basta tuned by Ron Blaauw, ook in Amsterdam. In 2015 helpt hij Carsten Klint bij het opzetten van Central Park by Ron Blaauw in Voorburg, in het pand waar voorheen restaurant Savelberg zat en begin 2016 verbindt hij zich als ‘huisadviseur’ aan Bistrobar Berlin in Nijmegen.

Central Park by Ron Blaauw opende in 2015.

Ron Blaauw_132

Ron Blaauw

6/23
Loading ...